Sparetips til studenthverdagen

Endelig kommer dagen du har ventet en hel måned på, stipendet kommer inn på konto og man tenker på alt man har lyst til å kjøpe. Gleden er kortvarig, fordi pengene går like fort ut av kontoen igjen. Vi betaler husleie, regninger og andre utgifter, tilslutt sitter vi der og teller kronestykker og panter flasker fra forrige vors. Noen har kanskje deltidsjobb for å hente inn litt ekstra cash. Vi vil jo gjerne ha litt ekstra å rutte med i hverdagen, om det er for å unne seg en øl på quiz med Primetime, eller kjøpe seg noe man ønsker seg. Her kommer noen nyttige tips for å få mer ut av stipendet.

  1. Sett opp et budsjett

Det er så mye lettere å ha oversikt hvis man setter opp et budsjett. Jeg bruker å sette opp et regneark i Excel, hvor jeg skriver inn gjenstående beløp på konto etter at leie er betalt, det blir da mye lettere å se hva jeg kan bruke på mat, og hva jeg eventuelt har i reserve. Jeg har også opprettet en separat konto hvor jeg overfører alt som skal brukes til regninger, så vet jeg hvor mye jeg har igjen på brukskontoen min.

  1. Planlegg måltidene

Etter lange dager på forelesning, seminar og intens jobbing på lesesal er det så enkelt å bare kjøpe seg mat i kantina, på en café i sentrum eller kjøpe en frossenpizza på vei hjem, noe som ikke akkurat er billig i det lange løp. Selvfølgelig må vi jo unne oss det en gang i blant, er jo så deilig å bare kjøpe mat og spise med en gang, eller stikke innom for eksempel Mormors og spise en rask middag med venner etter skolen uten å tenke på matlaging.

Det kan fort bli mange småkjøp i løpet av en dag hvis man kjøper bagetter, brusflasker og andre ting, 70kr her og 80kr der, det blir fort mye penger etter hvert. Prøv å planlegg måltidene gjennom uka, handle inn på forhånd. Ha med matpakke i sekken på skolen og en vannflaske du kan fylle på med vann, så unngår du mange småkjøp som sakte men sikkert tømmer kontoen din. Det finnes mange gode teknikker på dette med matlagingen, lag litt større retter fra bunnen av, legg det i små bokser i kjøleskap eller frys, så lett å varme opp når man kommer hjem eller du kan varme de opp i mikroen i kantina.

Når det kommer til hvor lenge maten varer i kjøleskapet er det best å bruke sansene og ikke la seg lure av et datostempel, med unntak av ferskvarer som kjøtt og andre ting som man bør være obs på selvfølgelig. Selv om melken gikk ut på dato i går, kan den fortsatt smake godt i dag. Du har vel kanskje lagt merke til de nye datostemplene som sier «best før, men ikke dårlig etter». Det kastes så mye mat i dag, så i tillegg til å spare på utgifter, reduserer du også matsvinn.

  1. Sjekk tilbudene

Det virker kanskje litt tungvint, men jeg bruker å sjekke tilbudene til de forskjellige butikkene i appen Mattilbud. Her får du en oversikt over alle butikkene og tilbudsavisene deres. Tungvint ja, hvis Coop har tilbud på kjøttdeig, Bunnpris har tilbud på melk og Kiwi har tilbud på pålegg, da er det fort gjort å tenke «nei, gidder ikke å handle i tre forskjellige butikker», men det kan faktisk lønne seg. Jeg bruker å gjøre det i midtbyen, for alle butikkene ligger ganske nære. Det virker kanskje stress å løpe rundt på masse forskjellige butikker, men det er så verdt det. I tillegg er det lurt å ta en titt på kiloprisen på matvarene. Det er lett å bli lurt av store plakater med lokkende tilbud, men er det virkelig så billig? Sjekk hvor mye maten koster per kilo, og sammenlign med enhetsprisen for å se om det er noe å spare. Det er også verdt å se etter varer som er nedpriset pga. dato, noen butikker har en egen disk med nedprisede varer.

Og, et lite tips til. Ikke handle mens du er sulten! Det er så lett å falle for fristelsen og kjøpe alt man kommer over når man tar handleturen på tom mage.

  1. Studentrabatter

Vær flink å ta i bruk studentrabatter der du kan. Det er jo så kult at vi som studenter kan få rabatt på alt fra mat til opplevelser, så sjekk ut om plassen du skal til har studentrabatt, og ikke vær redd for å spørre de som jobber der.

Er du medlem i Primetime? Hvis ja, da kan du jo benytte deg av de fine tilbudene fra våre sponsorer! Medlemmer i Primetime har fått bånd fra Mormors. Benytter du det får du 20% på mat, fra klokken 18-22 har de også 50% på mat. Mer info om våre sponsorer kan du finne her på nettsiden vår.

  1. Gjenbruk

Vi lever i et bruk og kast-samfunn. Å handle ting brukt gjør ikke bare at du sparer penger, det sparer miljøet også. Det kan være verdt å ta en tur innom bruktbutikker, finn.no, salgssider på Facebook eller apper som Letgo, Shpock, eller Tise. Hvis du trenger en ny jakke, nye sko, eller andre saker og ting, man kan være kjempeheldig med hva man finner, og det er absolutt verdt turen innom dersom man finner noe man trenger.

Man kan også spare mye på å kjøpe pensumbøker brukt. Jeg kjøpte nesten alle bøkene for dette semesteret på iBok! Jeg regnet ut at jeg sparte ca. 1600kr på å kjøpe brukt. Noen ganger kan det friste å bare kjøpe alle med en gang i bokbutikken for å få det unnagjort, men legger man litt tid og energi i å søke og kontakte selgere som selger brukt, får man spart penger. Jeg kontaktet mange forskjellige selgere, og noen hadde flere bøker til samme fag også. Betaling med Vipps gjør det jo i tillegg kjempelett å kjøpe bøker hos hverandre. Du kan også høre med studentene på trinnet over deg som allerede har hatt fagene om de enda har bøkene sine som du kan få kjøpe. Har du bøker fra fjoråret liggende som du ikke kommer til å få bruk for, ikke nøl med å legge de ut for salg. Plutselig har du tjent noen ekstra kroner, og du kan endelig unne deg den iskalde ølen på quiz med Primetime!

Forfatter

2016-10-05Portrett - 4

Anja Skoglund
2.året


Foto: forbruker.nettavisen.no

(http://forbruker.nettavisen.no/tjen-penger-pa-meningspaneler-og-undersokelser/)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s