Kan man unngå en hangover?

Her er 7 tips til hvordan man i hvert fall kan forsøke å unngå den snikende bakfylla dagen derpå.

Alkoholdrikking medfører en rekke med negative og positive sider. De fleste kan vel si seg enige i at den mest negative siden med inntak av alkohol, er det som skjer dagen derpå – nemlig den velkjente hangoveren. Hangoveren kommer snikende på når alkoholen forlater kroppen, og er karakterisert av en rekke symptomer. Dette kan inkludere hodepine, kvalme, tørste, utmattelse og tap av appetitt. De fleste har nok våknet opp med disse symptomene dagen derpå og sagt “jeg skal aldri drikke igjen”, for så å likevel dra ut neste helg. Minnet om fyllesjuken forsvinner like fort som hangoveren selv, og det kan derfor være lurt å legge seg gode vaner når man atter en gang velger å utsette kroppen for gift. Jeg skal derfor gi 8 tips som kan gjøre studenttilværelsen litt lettere.

1. Spis noe før du drar ut
Det å spise godt før man drar ut er definitivt med på å svekke effekten av en hangover. Desto mer du spiser før en kveld med høyt alkoholinntak, desto lengre tid tar det før man blir påvirket. Dette er fordi mat er med på å redusere dannelsen av acetaldehyd som antas å være et av hovedstoffene i en bakrus (Wikihow). Det er dessuten mindre sannsynlig for å tømme lommeboka på Burger King hver gang.

2. Drikk med måte
Omfanget av hangoveren påvirkes av hvor mye alkohol som ble konsumert dagen før. Hvor mye alkohol som konsumeres for å få en hangover varierer individuelt. I følge Atli Arnarson er det faktisk 23% av oss som faktisk ikke får bakrus uansett hvor mye de drikker
(Healthline.com, 2017). Dette hadde jo vært det absolutt ideelle, da det kan være vanskelig i hetens øyeblikk å si til seg selv “trenger jeg virkelig enda en shot med jäger nå?”. Det kan uansett være vanskelig å ha viljestyrke til måtehold under effekten av alkohol, og kan derfor være lurt å begrense adgangen til alkohol i forveien ved å planlegge hvor mye en skal drikke (til tross for at risikoen for snylting blir større).

3. Drikk vann!
Et av de beste tipsene er å drikke vann mellom enhetene, for å roe ned hastigheten på konsumpsjonen. Spesielt før man legger seg er det viktig å få i seg vann for å holde kroppen hydrert. En lur huskeregel for å unngå bakrus er at en drikker ett glass med vann for hver enhet alkohol.

4. Hold deg til en type alkohol i løpet av kvelden
Blanding av forskjellige type drikkevarer kan være gøy på fest, men er din verste fiende med tanke på en hangover. Dette er fordi alkoholer inneholder forskjellige tilsetningsstoffer, aromastoffer og andre elementer som, når de kombineres, kan gjøre at kroppen sliter å behandle alt på en gang.

5. Hold deg unna alkohol med høyt innhold av kongener
Kongener er organiske molekyler som bidrar med farge, lukt og smak, men tilfører også en gifteffekt på kroppen. Kongener oppstår under produksjonen av alkohol, men kan komme i mindre eller større mengder. Eksempler på drikker med høyt innhold av kongener er whiskey, cognac og tequila. Spesielt Bourbon whiskey har høyt innhold kongener (37 ganger så mye som vodka), og derav en betydelig verre bakrus dagen derpå (forskning.no, 2009).

6. Få nok søvn
Alkohol kan uten tvil gå utover nattesøvnen. Søvn har ikke direkte innvirkning på selve symptomene ved en hangover, men kan hjelpe mot utmattelse og irritabilitet som ofte kobles opp mot hangoveren. Søvn er dessuten med på å hjelpe kroppen med gjenopprettelsen. Derfor kan et nachspiel være en dårlig idé om en forsøker å holde døgnrytmen i sjakk.

7. Ikke drikke alkohol
Den absolutt beste måten å unngå en hangover på er å rett og slett ikke drikke noe som helst som inneholder alkohol. Her kan en velge å bytte ut alkoholen med brus eller vann, eller ikke drikke noe i det hele tatt. Hvis du i motsetning til meg har fornuften i behold, er dette absolutt det beste tipset for å unngå hangover!

8. Lykkepromillen
Lykkepromillen er den anbefalte mengden inntak av alkohol hvor lystsenteret i hjernen er mest stimulert. Det hjelper deg med å forholde deg sjarmerende og oppgående på byen, som kan resultere i at man faktisk kommer inn på utestedene og kan flørte på et anstendig vis. Lykkepromillen er en promille på ca 0,6, og tilsvarer 2 flasker øl/glass vin. Ved å holde deg mellom 0,5 og 1 i promille unngår du de fleste helseskadene. Det vil si at sjansen for fylleangst blir betydelig mindre, ettersom det er lettere å ta kloke avgjørelser hvor kleine situasjoner ikke like lett oppstår. (Mer info på lykkepromille.no.)

Hvis du vil bli et av de irriterende menneskene som drar på joggetur etter en natt på byen, foreslår jeg at du følger disse tipsene!

Forfatter:
Mona
Mona Storvik
1. klasse

Foto: independent.co.uk

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s