Mental studenthelse – Tips til hva du kan gjøre om du har en tung periode

Studietiden kan for mange være preget av stress, sykdom, utmattelse og problemer med søvn. Å begynne på et nytt studie, flytte til en ny by, eller overgangen fra videregående til universitetet kan for mange være vanskelig å forholde seg til, og det kan dermed også være en stor stressfaktor som kan gå ut over studiet og studiehverdagen. Livskriser eller uventet sykdom kan også dukke opp, og i noen tilfeller er det vanskelig å vite hvilke muligheter for hjelp og behandling en har. Under er det samlet tips til hva man kan gjøre, og hvem man kan kontakte om en er blitt syk eller om en har en vanskelig periode.

1. Fastlege

Om du er nyinnflyttet til Trondheim, er det absolutt anbefalt å skaffe seg fastlege i byen. Fastlegen er veldig grei å snakke med om en er blitt syk, eller har det vanskelig. Fastlegen kan skrive ut legeattest om en er nødt til å stå over en eksamen på grunn av sykdom, eller om en er nødt til å sette studiene på pause en stund. Fastlegen kan også henvise deg videre til tjenester som psykolog om du føler at du trenger det.

På legelisten.no kan du søke opp leger i Trondheim, se på tilbakemeldinger om dem, og også bytte fastlege.

2.Psykolog

Som student i Trondheim har man mange muligheter når det kommer til psykologtjenester. Gjennom SIT kan du bestille deg en gratis registreringssamtale hvor du forteller om hva du ønsker hjelp med. Etter det vil du få tilbud om behandling, og kan da avgjøre om du ønsker å fortsette med det. De første fire behandlingstimene koster 150kr, og etter det er det gratis. Du kan møte opp for å bestille time, eller så kan du ringe på 73 55 16 60. Telefon er åpen mandag til fredag 08:30-11:30 og 12:30-15:00

Om en ønsker et lavterskeltilbud kan en ta kontakt med psykologisk poliklinikk på NTNU Dragvoll og søke om plass til behandling. Hvert semester (januar og august) tar fjerdeårsstudenter på profesjonsstudiet i psykologi inn pasienter til samtaler og behandling, hvor en har én fast time i uken. Dette kan gjøres med henvisning fra lege eller ved å ringe 73 59 74 07.

Det er noe ventetid på disse tilbudene, så om det haster å få snakket med noen, ring legevakt på 116 117 eller mental helses hjelpelinje på 116 123.

3. Studentprestene

Et annet tilbud som kan være greit om en trenger noen å snakke med, er å ta kontakt med studentprestene. Deres oppgave er å være en samtalepartner for studenter som behøver noen å snakke med uavhengig av tro og livssyn. Studentprestene har også sorggrupper for studenter som har opplevd dødsfall i vennekrets eller familie. Du kan enten sende mail på studprest@adm.ntnu.no, eller så kan du ta turen innom kontoret deres som ligger rett overfor Café Sito (bygg 2). Åpent fra 09:00-15:30 på hverdager.

4. Sosialt

I noen tilfeller kan den beste hjelpen være å snakke med sin familie, venner eller medstudenter. Om en har interesse for en spesifikk idrett eller trening generelt, kan det være lurt å melde seg inn i NTNUI eller kjøpe medlemskap på SIT trening. En kan også søke frivillige verv i festivaler som ISFIT og UKA, eller en kan søke opptak til Samfundet! De aller fleste linjeforeninger har sosiale arrangementer som quiz og fester.

Selv om studiene kan være krevende, er det så utrolig viktig at en fokuserer på helsa si. Det er ikke verdens undergang å sette studiene på vent, gå til psykolog, eller reis hjem til mor eller far en stund for å få litt pleie. Det er tross alt kroppen og hodet ditt som skal studere, og det kan være vanskelig når hodet er fylt med bekymringer og stress, eller hvis kroppen er utslitt. Det er lov å ha det kjipt, og det er lov å ta seg en pause. Om en har det dårlig, er den beste investeringen for fremtiden å ikke bare søke, men også ta i mot hjelp.

 

Forfatter:
IMG_0087

Emilie Lysø
2.klasse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s