Hvordan fungerer egentlig EdgeRank?

Som de fleste nok har lagt merke til har det skjedd store forandringer med Facebook de siste årene. Nyhetsstrømmen har gått fra å inneholde innleggene til de man er venner med til å kun inneholde memes og korte videoer. Hvorfor har det blitt sånn?

Facebooks algoritme EdgeRank er grunnen. Den tilpasser hver enkelts nyhetsstrøm så den skal passe best for akkurat deg, men hvordan gjør den det, og hva er resultatet av den? Hvert innlegg blir kategorisert som et objekt, og alle måter å interagere med objektet kalles en Edge. EdgeRank tilpasser den nyhetsstrømmen som kalles “toppnyheter” og da jobber den etter tre ting: Affinity, Weight og Time decay.

Affinity kan enkelt forklares som forholdet mellom konsument og produsent, både i form av besøk på profilen til vedkommende eller interaksjon. Interaksjon i form av chat teller også mer enn om du liker innleggene til vedkommende. Weight er noe hvert innlegg blir vurdert etter av Facebook, for eksempel er en kommentar mer viktig enn en like siden det krever mer individuell innsats. Time decay er hvor nytt innlegget er, jo nyere jo viktigere i EdgeRanks øyne. Det vil derfor si at om en person du snakker mye med i chat kommenterer et nytt innlegg så får du heller opp det i nyhetsstrømmen din enn om en person du ikke har noe interaksjon med kommenterer.

For at du skal kunne like eller kommentere et innlegg så må innlegget være synlig for deg i nyhetsstrømmen. Når en bruker interagerer med en Edge så forsterker det “Affinity” med den som først lager en Edge. Som Taina Bucher skriver så er det ikke en “trussel om synlighet”, men mer en “trussel om usynlighet”. Det er ikke fare for at du konstant blir observert, men at du konstant forsvinner eller ikke blir sett på som viktig nok. Om du er som meg og ikke liker eller kommenterer på så mange innlegg så kan du da forvente at du ikke får så mange likes eller kommentarer på dine innlegg når du først deler noe.

Det med å ikke synes i nyhetsstrømmen er noe som går ut over bedrifter og organisasjoner som vil nå ut til publikummet sitt på Facebook. For at innleggene de deler skal bli synlige må de få brukere til å interagere med innleggene, hvis ikke er de usynlig. Nå i 2018 skjer det igjen endringer med EdgeRank som gjør at innlegg fra media, merker og bedrifter blir mindre synlige. Som Mark Zuckerberg selv skrev på Facebook i januar så skal de endre fokuset fra å hjelpe til at du får se relevant innhold til at du skal få hjelp til å ha mer meningsfull sosial interaksjon. Han sier også i samme innlegget at de forventer med denne endringen at man bruker mindre tid på Facebook og at det er mindre engasjement, men at tiden man bruker på Facebook er mer verdifull.

Det vil si at EdgeRank ikke lenger vil prioritere som før, og at det er innlegg som fordrer samtaler og meningsfull interaksjon som blir prioritert. Det blir da mindre innlegg fra bedrifter og utgivere, siden det blir vist mindre av det offentlige innholdet.

Da blir det kanskje mindre memes og videoer du har null interesse av og se, og kanskje mer faktiske innlegg fra venner og bekjente. Likevel så kan du fortsatt følge med på sidene du liker, med å velge at du vil se de først i nyhetsstrømmen din. Da sikrer du at du får med deg siste nytt fra det du er mest interessert i, uansett hvordan strømmen ellers ser ut.

Forfatter:
IMG_0197

Hilde-Katrin Fjørtoft
3.året

 

Kilder:

–        Bucher, T. (2012). Want to be on the top? Algorithmic power and the threat of invisibility on Facebook i New Media & Society, 14(7).

–        Mosseri, A. (2018) News Feed FYI: Bringing People Closer Together. Tilgjengelig på: https://newsroom.fb.com/news/2018/01/news-feed-fyi-bringing-people-closer-together/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s