Hvordan trives som student?

Høstsemesteret 2018 er godt i gang og det nærmer seg eksamenstid for mange. Det har for mange vært en hektisk høst med innleveringer i hytt og pine, arrangementer på alle byens kanter og utallige timer med lesing. For mange er nok dette blitt en helt vanlig hverdag som student i Trondheim, men som helt fersk student tar det nok tid før ting faller på plass. Det er kanskje ikke like lett for alle å håndtere studiehverdagen, og ikke minst litt ekstra skremmende for elever som kommer utenbys fra. Derfor har jeg satt sammen noen tips som forhåpentligvis vil inspirere eller hjelpe deg i gang med en bedre studietid.

Tips 1- Bli kjent med andre!
Kanskje det aller viktigste man kan gjøre som ny student i en by er å prøve å bli kjent med andre i byen. Det kan hjelpe deg betydelig å skape relasjoner med andre i for eksempel klassen, idrettslaget, i kollektivet eller generelt på skolen. Det å ikke føle seg ensom er for de fleste kjempeviktig for trivselen, som henger sterkt sammen med motivasjonen. I følge en undersøkelse fra NRK i år er nær en av tre studenter ensomme, og dette kan skape vanskeligheter for studenten (Solvang, T.M og Gildestad, B.A). Skvis inn tid til å delta på den festen, dra på det arrangementet, og bli med på den turen!

Tips 2- Prøv nye ting!
Et personlig tips fra undertegnede: prøv noe nytt! Grip muligheter og utfordre deg selv på å prøve nye ting! Studerer man i en større by er det som regel mulighet for å dyrke et rikt antall av interesser, så ikke nøl med å slenge deg med i for eksempel en linjeforening, begynne på et idrettslag, oppsøke spennende arrangementer og delta på sammenkomster som virker interessante. By på deg selv, og takk ja til invitasjoner! Det kan være utrolig givende å være spontan, så ser man at man har tid til å bli med på noe, bli med!

Tips 3- Ha en aktiv hverdag!
Som student har man selvsagt begrenset med tid i løpet av en uke. Likevel anbefaler jeg å skvise inn noen treningsøkter i løpet av uka. Trening skaper glede, enten som et idrettslag eller alene på et treningssenter. Etter endt treningsøkt sitter man igjen med masse overskudd, man føler seg opplagt og er ofte i et mye bedre humør- forhåpentligvis med en boost av motivasjon. Man angrer som regel aldri på en treningsøkt!

Tips 4- Tenk smart!
Som mange kanskje har kjent på, kan det ofte bli vanskelig å holde strukturer og kontroll. Det kan være lurt å bruke tid på å bli kjent med studiet ditt. Bli kjent med studiestedet, venn deg til studiestedets læringssystemer og få en oversikt. Når man er i gang med skoleåret blir det ofte mye som skal holdes styr på, og det er mye som skjer hele tiden. Dessuten kan det være vanskelig å holde kontroll på studielånet, spar penger der penger spares kan! Så ta deg tid til å få en oversikt over ting, og skap gode vaner og planlegg dager og budsjett så godt det lar seg gjøre.

Tips 5- Ikke stress!
Lettere sagt enn gjort, men stress spiller en stor rolle når det kommer til trivselen. Ting går fort i løpet av et semester, og til slutt sitter man igjen med tre- fire innleveringer før man vet ordet av det. Her er det viktig å roe seg helt ned. Prøv å ikke utsett ting, jobb konsentrert og ta deg pauser! Legg telefonen i et annet rom mens du jobber med en oppgave istedenfor å ha den i lomma. Sett av tid til å sjekke telefonen, gå deg en tur eller spille en runde med Playstation. Det er for mange bedre med effektiv jobbing i oppsatte tider enn å jobbe kontinuerlig uten pauser.

Forhåpentligvis vil noen av disse tipsene inspirere deg til å få gode rutiner som student, for ja, det er vanskelig, spesielt første gang! Hvis man er førstegangsstudent er det nok mye prøving og feiling som skal til før man finner en bra hverdagsstruktur, men ikke gi opp! Som student har man ansvar for egen læring, og man blir tildelt masse «fritid», så det å finne den hårfine balansen mellom hardt arbeid og moro er essensielt for å komme seg gjennom uka. Grip sjanser, utfordre deg selv, opplev så mye som mulig! Og viktigst av alt, finn ut hva som gir DEG motivasjon og energi til å takle studenthverdagen på best mulig måte!

Forfatter:

Lars Erik Jensen

Lars Erik Jensen
1. Året

 

Kilde:

Solvang, T.M og Gildestad, B.A. (2018). Studentundersøkelse viser at nær én av tre er ensomme: – Tok trikken for at noen skulle se meg. Hentet fra: https://www.nrk.no/norge/naer-en-av-tre-studenter-er-ensomme_-_-tok-trikken-gjennom-oslo-for-at-noen-skulle-se-meg-1.14167672

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s