Eksamenstips fra en erfaren student

Siden jeg nå er i min sjuende eksamensperiode på NTNU (først bachelor i medievitenskap, nå master i medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi) så har jeg etablert noen vaner som gjør eksamensperioden litt mer overkommelig og litt mindre stressende. Folk er forskjellige og lærer på forskjellig måte, men her er noen tips du kan ta med deg for å klare deg gjennom eksamenene uten alt for mange søvnløse netter.

Skjermbilde 2018-11-27 kl. 17.31.41

1. Få oversikt over tiden din!
Jeg bruker å lage en “semesterplan” for meg selv fra litt ute i semesteret og ut til ferie, for å ha en viss peiling på hva jeg skal gjøre og når jeg har tid til å lese. Den er ganske så lite detaljert i starten, og blir litt mer spisset de siste ukene. Husk å lag den overkommelig, ta hensyn til hvor mye tid du har og hvor mye du klarer å jobbe. Jeg vet for eksempel med meg selv at jeg jobber best 10-15, og kan ikke jobbe med skole på kveldstid, så da må jeg ta hensyn til det. Det kjenner du på selv.

Du kan enten lage planen for hånd og markere med tusj det som er gjort, eller digitalt om du foretrekker det (se bildet for hvordan jeg har gjort det dette semesteret). Sett opp ukene, skriv inn viktige hendelser og datoer som eksamen og arrangementer som kan gå ut over lesingen, og ta det fra der. Har du litt tid mellom eksamenene dine så fokuser på et emne om gangen, så blir det ryddigere i hodet ditt også. 

2. Ikke prøv å lese alt av pensum siste uka.
Har du ikke åpnet “Det tenkende mennesket” enda og eksamen er 8. desember så trenger du ikke å lese fra perm til perm, da husker du nok minimalt på eksamen. Se over notater fra forelesninger, les sammendrag og få oversikt over pensum. Er det begreper du må lære deg så lag flashcards enten for hånd eller med nettsiden quizlet.com så får du repetert det flere ganger.

3. Lag tankekart!
Er du som meg og lærer best av å skrive for hånd og se ting visuelt så er tankekart genialt. Ikke press alt inn på arket, men tenk stikkord og det viktigste, og prøv å se etter sammenhenger i pensum så du kan dra inn mest mulig. Da kan du på eksamen prøve å huske tankekartet ditt og få noe fornuftig ned på papiret.

4. Ta pauser!
Det er så viktig å puste og gjøre andre ting! Leser du hjemme så ta noen pauser med å for eksempel vaske klær, lage deg næringsrik mat, lage kaffe eller å bare se én episode med serien din. Leser du best på skolen så gå deg en tur rundt omkring på Dragvoll, eller ta lunsj med studiekameratene dine, og prøv å slappe av noen timer hjemme før du legger deg på kvelden. Du har tid til det, og du får så mye igjen for det.

5. Snakk om pensum.
En fin måte å lære seg og forstå pensum på er å snakke om det med andre. Still spørsmål og diskuter begreper og teorier med medstudentene dine så får du andre innspill og kan lære noe nytt!

6. Ikke stress.
Sitter du og kjenner på at du er stressa så får du ikke så mye utbytte av lesingen. Har du laget en tidsplan med realistiske mål så hold deg til den og la det gå som det går. Går du inn på eksamen med innstillingen om at du ikke har lest nok så går det kanskje ikke så bra. Jeg bruker å gå inn til eksamen med innstillingen om at det får gå som det går, og har jeg ikke lest nok så er det kun min egen feil og det er ikke krise.

7. Prøv ditt beste.
Det er kanskje litt klisjé å si, men det er sant. Kommer det en oppgave du ikke forutså eller noe du føler du ikke kan så godt, bare prøv. Tenk logisk og prøv deg fram så går det nok greit.

Håper du fikk noen nyttige tips som hjelper deg litt, og husk at det verste som kan skje er at du stryker og må ta den opp igjen neste år. Og det er faktisk ikke så krise.

Forfatter:
IMG_0197

Hilde-Katrin Fjørtoft
1. året på MKI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s