Den ultimate lesesalguiden?

Eksamenstiden nærmer seg, og det er på tide å sette inn støtet på all pensumlesingen du egentlig skulle ha gjort ferdig alt. Et studietips kan være å flytte seg ut av komforten som ens eget hjem tilbyr, og dra et helt annet sted for følelsen av at man har et kontor, som vanlige arbeidsfolk. Jeg har testet og rangert ulike steder i Trondheim by hvor man kan sette seg med en kaffekopp og pensumbok eller datamaskin. De ulike stedene er vurdert etter tilgjengelighet og kvalitet i forhold to hovedfaktorer: sitteplasser og kaffe – Guds ene sanne gave til menneskeheten.

Dromedar Solsiden har en avslappa atmosfære, og er skreddersydd for studenter som trenger et sted å sette seg ned å jobbe, med inndelte båser hvor man kan sitte enkeltvis, men også bord hvor man kan sitte sammen i gruppe. Dromedar er også en klassisk kaffebar, med mye utvalg i kaffeavdelingen, og litt utvalg når det kommer til lunsjalternativer/noe søtt «attåt kaffi’n» som vi sier i hjembygda. Husk å spørre etter klippekort om du tenker å gå her ofte (eller uansett – kjekt å ha). Husk også at du med studentkalender-appen har kupong på halv pris på valgfri drikke hos Dromedar. Anbefaler å prøve søt chilli kaffe.

+ god atmosfære

+ hyggelige ansatte

– alltid kaldt, man må ha på seg mye klær eller låne pledd

– internettet er noe ustabilt

– lite studentvennlige priser

Rosenborg Bakeri er av den gamle typen kafé. Her møter du alt fra gamlissær som er ute på kafé for å fylle pensjonisttilværelsen, til nybakte mødre med trillevogn som prøver å fylle permisjonstilværelsen. Kaféen er sånn «liten og søt» type, så det kan bli noe trangt mellom bordene. Her får du en kaffekopp med påfyll til 30kr, og som bakeri er tilgjengeligheten på noe attåt god også her.

+ masse sjarm

+ helt ok priser

+ god sjanse til å få sitteplass

– trangt

Café løkka er vel egentlig en bar, men de har åpent på dagtid og det er fullt mulig å sette seg til med en kaffekopp og data. Her vil du også finne en trivelig liten plass med masse sjarm og personlighet – og hey, overgangen fra studering til pilsing er überenkel når stedet tilbyr begge deler. Det dumme er at det er flere som har oppdaget disse fordelene, og kaféen er ofte ganske full. Helst av middelaldrende menn som har oppdaget hipsterkulturen. Men det er ok, de er søte og fredelige folk. Prisene her er også litt lite studentvennlige. Nå som det nærmer seg varmere og bedre tider har stedet uteplasser å nyte en kaffekopp (les: kald pils) på.

+ digg mat

– lite plasser

– dyre priser

Lesesalene på Dragvoll må selvfølgelig nevnes. Hvis man er student av arten fattig, er jo dette selvfølgelig plassen man skal lese på. Det ryktes at Gløshaugen er i desperat mangel på nok leseplasser, så her kan vi jo endelig si vi har noe de ikke har (vi overser glatt perspektiver som at Gløs muligens har større andel dedikerte studenter f.eks).

Den første har inngang under trappa som går opp til biblioteket, og har veldig adskilte leseplasser med trevegger mellom båsene. Er du av den typen som fryser lett kan du trygt sette deg her, da rommet holder god kok temperaturmessig med den ulempen at lufta kan oppleves tett fra tid til annen. Estetisk kan dessverre ikke dette rommet skrytes av noe særlig, med mye tagging, ukvemsord og demotiverende fraser i treverket.

Den andre ligger inne på selve biblioteket. Lesesalen er lys og møblementet holder en noe nyere standard enn den forrige, men plassen er mer åpen enn den første. Hver sin smak. Fordelene her er at om du søker kunnskap er du jo smack in the middle of et faglig bibliotek, og kan gå på leting i hyllene dersom du mangler noe. Fant mye fint av Roland Barthes til medieanalyse-eksamen her i november, for de som husker den karen.

+ billig kaffe og tilgang på mat

– langt unna sentrum, det må busses

Trondheim folkebibliotek, min personlige favoritt. Med utgangspunkt i at alle studenter er lutfattige, er det jo optimalt å sette seg på et bibliotek, et av få steder igjen i verden hvor det ikke er forventet at man skal bruke penger. Alt du trenger er å skaffe deg et lånekort, så kan du logge på internettet og jobbe her. De har litt ulike type sittegrupper over sine tre etasjer, både småbord innimellom hyllene og noen sofaer inne i kriker og kroker, i tillegg til en dedikert lesesal i øverste etasje hvor du også finner grupperom som kan bookes og brukes. I første etasje har de også satt opp et bord med stikkontakter og sukkulenter langs midten med noen lyspærer, det hele ser veldig fremoverlent og fancy ut midt imellom manga-bøker og Captain Marvel-tegneserier.

Når det kommer til kaffetilgjengelighet her, har de en kafé i tilknytning til biblioteket, men mitt student-insidertips er å gå innom Narvesen på vei fra bussholdeplassen og handle studentkaffe til 15kr (hver 5. gratis med appen!!) – Narvesen i Søndre gate er nærmere, men jeg sverger, Narvesen i Nordre gate har bedre kaffe. Ja det er samme type maskin. Ja det er antakelig bare meg som er sær på kaffen.

+ stabilt internett

+ kan sitte i fred i mange timer uten kjøpepress

+ har ledige sitteplasser i helgene

– kaldt

Jeg har også testet ut flere, eksempelvis Starbucks, Espresso House, Jordbærpikene samt at jeg har kikka inn på Kaffebrenneriet og Dromedars andre filialer i byen, men pga. faktorer som at det er dyrt og/eller alltid fullt tar jeg meg ikke tid til å vurdere de her.

 

Forfatter:

Karoline Rolfstad
1. året 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s