Hvor kritisk er du til innhold på nett?

Det er ikke ukjent at den eldre garde ikke er eksperter på kildekritikk. Ikke bare deler de i hytt og gevær på Facebook, men ofte så vet de heller ikke hva de faktisk har delt. Vi som har vokst opp med internett og sosiale medier har kanskje et godt trent øye når det kommer til å spotte tvilsomme nettsider – men hvor god er du til å skjønne når en video lyver? 

Fristende er det å dra frem ”deepfakes”, men vi skal holde det enkelt; så enkelt at vi kan bruke et toalettbesøk som eksempel. Vi pugger ikke lenger baksiden av tannkremen når vi gjør vårt fornødne. Tannkremen har blitt byttet ut med en svipende tommeltott og en stk. mobiltelefon. Ofte går det i ulike snutter på Facebook, og det er ikke mangel på (insert something here)hacks-videoer. 

Generelle lifehacks-videoer fra ulike ’Content Farms’ har fått sin omgang med juling i sosiale medier, og har blitt avslørt som mindre nyttig. Foodhacks og andre korte matvideoer derimot lever i beste velgående og bør få juling for å være direkte farlig hvis man faktisk prøver ut det snutten prøver å ”lære deg”. 

Ann Readon bak kanalen ’How To Cook That’ på Youtube avslører sånne type videoer som jukser for å lage en viral video. For en sukkerjunkie som undertegnede var det nesten skuffende å få vite at å lage sukkerspinn med en mixmaster og smeltet sukker vil resultere i brent hud og et vaskeprosjekt. 

Ikke bare lar vi oss lure av falske mathacks, men vi smiler og ler av videoer av dyr hvor vi egentlig burde stille spørsmål rundt dyrenes velferd. Uhell kan skje, men når eiere aktivt legger opp til at dyret opplever stress og redsel for at en video skal gå viralt, så er det ikke lenger like morsomt. Vi fikk alle med oss videoene av katter som blir skremt av agurk og hundene som kles opp i drakter som går på to bein – hvor morsomme er sånne type videoer når man får vite at «behind the scenes» består av noe litt mørkere enn Scooby Doos hundekjeks?

Det er ikke til å legge under en stol at oppfordringen her er å være mer kritisk til innhold på nett. Gatekunstneren AFK er ikke helt på blåbærtur når han inkluderer «Question everything but this statement» i gatekunsten sin. Men, kan man bli for kritisk? Det spørs kanskje hva man legger i det å være kritisk. Bare ikke bli så kritisk at du politianmelder Candy Crush for å være avhengighetsskapende. Takk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s